Els Molins de la Font-Trobada:              Bé cultural i d'interès local

Molins de la Font-Trobada Molins de la Font-Trobada

Els dos edificis són antics molins fariners amb funcionament amb sistema hidràulic, amb infraestructura subterrània (carabana i mines), una reclosa, rec i pous.

De la maquinària utilitzada en els processos de moldre el gra, se'n conserva només l'alçador i el banc del molí de Dalt.

 

  • Història

​Les primeres notícies documentades de l'existència d'aquests molins fariners les trobem en unes escriptures del segle XVII què ens expliquen la venda de tota la finca.

 

Al llarg de tot el segle XVIII, diferents propietaris feien ús del molí i segons consta en les escriptures conservades podem saber les rendes que es pagaven en aquell moment.

D'aquests pagaments i de com es distribuyen, podem afirmar que dels beneficis que generaven els molins se'n beneficiava molta gent.

 

Un bon exemple són aquests fragments d'escriptures sobre els censos:

 

"[...] Censos, censals, hipoteques: Al senyor feudal, comte de Plascencia, sis diners, constant en escriptura del 1670 [...]"

 

"[...] Al 1870 constant els següents censos del Marquès de Dosaguas, dos censos: un de quatre sous i un altre de sis diners anuals. Censal a favor de la Reverenda Comunitat de Preveres d'Igualada, de capital dos mil cent quaranta lliures. Cens a favor de l'estat de pensió anual dues pessetes i uns altres dos censals a favor de l'esmentada Reverenda Comunitat de Preveres de capital junts, dos mil vuit-centes vint-i-sis lliures, sis sous i dos diners. També està gravada amb una hipoteca de cent deu mil rals entregats a Celestí Mas per posar-los a disposició del Montespio Militar [...]"

 

A mitjans del segle XVIII té lloc una restauració dels dos molins, segons la documentació conservada; a la teulada del molí gran hi havia una creu de ferro amb la següent inscripció: "Ex vot Batista Frexas any 1763". Consultant totes les escriptures que es conserven (unes tretze en total) podem afirmar que en cap d'elles, desconeixem, per tant, qui devia ser aquest personatge tot i que podem pensar que era el moliner.

 

A finals del segle XIX es van cancelar tots els censos i entre els masos documentals en aquesta zona l'any 1851 ja hi apareix aquesta finca amb el nom de Mas del Polvo.

 

Durant el segle XIX els molins van seguir funcionant, avui dia al molí petit encara es poden veure dades i senyals que els moliners feien a les parets.

 

A principis del segle XX i segons consta a les escriptures, els dos molins es van vendre, ja sense funcionar, però amb tots els drets, aigua inclosa.

Contacte

Els Molins de la Font-Trobada
Can Planell - 08710

Santa Margarida de Montbui (Barcelona)

 

Correu electrònic: 

benetaplanell@hotmail.com

També pot contactar-nos al telèfon o  via Whatsapp  al    

Beneta Planell

691  57  89  13

La nostre oferta

Vols conèixer millor la nostre oferta i serveis? A la secció Què Fem i Restauració-Berenador obtindràs informació detallada.

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Els Molins de la Font-Trobada